13-14 yaşındaki bir dijital çağı çocuğu psikiyatriye geldiğinde yaşadığı sorunlar ve geliş nedeni (anamnez) kime sorulacak bundan sonraki yıllarda? Tabii ki anne-babasına değil. Onlar ne bilecekler yan odada bilgisayar ekranına gömülmüş çocukları hakkında? Hiçbir şey.
Okuldaki öğretmenleri peki? Çocuklar onları aşalı nerdeyse yirmi yıl oldu.
Onları kimden soracaksınız? Uzmanlardan mı? Karşılarındaki 30-40 ve X’li, yaşlarındaki kadın ya da erkek psikolog/psikiyatrlardan mı?
Dijital çağ onun içine doğan kuşaklarla ondan öncekiler arasına bir ışık yılı fark yarattı. İnsanlık tarihine baktığınızda 2000 yıl öncesiyle 30 yıl öncesinde hemen hemen hiç fark yok. Bugüne kalmış metinlerden ve tragedyalardan görebilirsiniz. Ancak son 20 yıl öyle değil.
Bu gezegene yeni bir iltica olmuş gibi uzayda bir yerlerden.
Yeni iltica edenleri ki, onlar botlarla, teknelerle gelmediler….onları anne-babalardan, yaşlı uzmanlardan soramazsınız.
Onları bilgisayar dünyasındaki arkadaşları/ablaları/abilerinden soracaksınız! Sorduklarınızın da gerçek kişiler olarak kim olduğu belli değil büyük ihtimalle!
Anamnez alırken kullandıkları bilgisayarların hardisklerine ihtiyacınız olacak ve onları çözmeyi bilen yeni nesil ruh sağlığı çalışanlarına ya da daha garantilisi doğrudan Yapay Zeka’dan alacaksınız anamnezinizi.
Şu andaki bütün sancılar bu radikal dönüşüme hazır olmayan bizlerin içinde dönenip durmakta kanaatimce.
Gazeteci olsam şu anda yaşanan bu vahşice sur cinayetini yapanla aynı yaştaki kişilere sorardım, musalla taşındaki sırasını bekleyen uzmanlara değil.
コメント