top of page

Apolitik Psikiyatri



Memleket ve hatta dünya psikiyatri tarihine geçecek S.S. Zoroğlu Vakası hakkında Türkiye Psikiyatri Derneği’nin suya sabuna dokunmayan, orta yolcu açıklamasını okuyunca aklıma Dr.İbrahim Temo geldi. İbrahim Temo Mayıs 1889’da 4 Tıbbiyeli tarafından kurulan İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin bir numaralı üyesidir.

İbrahim Temo anılarında Raşit Tahsin ile oda arkadaşı olduğundan söz ediyor. Temo yatağının üstünde Namık Kemal, Mithat Paşa, Ali Suavi fotoğraflarının asılı olduğu öğrenci odasında cemiyete katılmak isteyen partizanlarla gizlice görüşmeler yaparken oda arkadaşı ‘çalışkan ve ezberci’ Raşit Tahsin’in ‘politikayla uğraşmaktan sakınarak derslerini çalıştığını, hiç sesini çıkarmadığını’ yazıyor.

İstibdat yılları. Osmanlı’nın hızla toprak kaybettiği, koskoca imparatorluğun çökmekte olduğu yıllar.

Genç Osmanlı aydınları ‘vatan’ için bir şeyler yapma arayışında bir cemiyet kurmuş, hararetli tartışmalar içindeler. Bu nedenle okuldan atılanlar, tutuklananlar oluyor. Kısacası bedel ödüyorlar.

Raşit Tahsin o tartışmaların yapıldığı, yepyeni bir hareketin doğduğu odada yaşıyor bütün bunları o esnada.

Ve hiçbir şeye karışmadan ders ezberliyor ve okulunu birincilikle bitiriyor. O zamanda bu başarı gerçekten büyük bir maharet ve cesaret ister!

Raşit Tahsin ülkemizdeki psikiyatrinin kurucusu ve çok meşhur Mazhar Osman’ın hocasıdır.

O günden bugüne psikiyatrinin gök kubbesinde ne kadar çok şey değişmiş görüldüğü üzere!!!

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page